Villa RemshagenArkitekter Smedshammar+Holmberg08-2008

Villa Remshagen - nominerad till Debutpriset i Arkitektur

Projekt:
Villa

Kund:
Privat

Färdigställt:
2008

Villa Remshagen är beläget bakom en stenhäll och på toppen av en backe med stora ekar och ängsmark som sluttar ned mot sjön. När man kommer till platsen möts man av en relativt sluten, mörkgrå entréfasad. Man anar den orörda naturen och utsikten genom det vitmålade uterummet. Under det skyddande carporttaket ligger huvudentrén. Den glasade entrédörren leder in till hallen som delar husets privata och sociala delar. Via altandörren ser man rakt genom huset ner till bastun och vattnet. Genom husets bakre vägg löper en specialritad vägg i valnöt som innehåller allt ifrån kök till bokhylla. I kontrast till valnöten står det vitpigmenterade plankgolvet och det vita paneltaket. Även matbordet är specialritat och speglar husets materialkänsla med en mörk valnötsyta utanpå och vita detaljer på insidan. För att samspela med den vackra omgivningen ritades huset lågt och gavs en mörkgrå exteriör med vitmålade insidor. Mot sjösidan skjuter terrassen och taket ut. Taket är vinklat upp mot himlen medan husets undersida vinklar sig ned längs marken mot sjön. Det taktäckta uterummet har utsikt både mot vattnet och mot skogsbrynet i väst samtidigt som man har det bästa läget för kvällssol. Den varma ”solhörnan” i betong har golv med en spegeldamm och väggar med öppningar som ramar in naturen och utsikten. Materialkänslan har varit i fokus genom hela projektet, där materialen har valts med omsorg för a passa in i känslan som Ekbacken med dess dramaska och orörda miljö förmedlar. Olika material och behandlingar har få stå för husets olika ytor, där kontraster i både färg och träslag gör huset levande. Nere vid sjön ligger en kombinerad gäststuga och bastu i samma stil som huvudhuset.