granso_1

Villa Gränsö - en modern lada i en klassisk slottsmiljö

Projekt:
Villa

Kund:
Intressanta Hus/Gränsö Slott

Färdigställt:
2012

Byggnaden ligger inne på det anrika slottsområdet på Gränsö med flera historiska byggnader som grannar men här finns även nya byggnadsvolymer såsom Hotell- och spaavdelningen. Husets placering är just i början av området och angränsar till ett öppet fält i norr. Huset är format likt en avlång ladubyggnad och sträcker sig ner mot vattnet. Fasaden är klädd i stående järnvitriolbehandlad panel och alla plåtdetaljer samt fönster är silverfärgade. På två ställen har den strikta volymen brutits upp med ”urtag” i form av dels en entrégång samt en terrass på övre plan och dessa delar har en insida av vit liggande panel. Längs hela söderväggen som angränsar in mot hotellet finns en konstruktion i form av vajrar som så småningom kommer att kläs med växter och därigenom göra huset till en ”grön vägg”. Fönstersättningen karakteriseras av olika storlekar i olika placeringar och skapar en spännande variation och även återigen kopplingen till klassiska ladubyggnader. Husets interiör bjuder på en social yta på nedre plan med mer privata delar en trappa upp. Planlösningen på entréplanet bygger på en öppen men ändå avskild lösning med dubbel takhöjd på vissa ställen för att skapa kontakt med det övre planet samt koppling till terrassen.